31/12/15

Review Da Book - "Ο κόσμος της φωτιάς και του πάγου" ("The World of Ice and Fire: The Untold History of Westeros and the Game of Thrones), G.R.R. Martin, Elio M. García Jr., Linda Antonsson



Ο Κόσμος της Φωτιάς 
και του Πάγου


The World of Ice and Fire: 
The Untold History of Westeros and the Game of Thrones
***
G.R.R. Martin
Elio M. García Jr.
Linda Antonsson


For my review in english (Goodreads) click 





"Όταν παίζεις το παιχνίδι των θρόνων, είτε νικάς είτε πεθαίνεις ..." 


Λατρεύω το Game of Thrones...
Λατρεύω τον G.R.R. Martin...
Το ξέρουν ακόμα και οι πέτρες, και τα μαμουνάκια κάτω από τις πέτρες, το μάγμα στο κέντρο της γης, ακόμα και οι εξωγήινοι στον Άρη...!!!

Όταν βγήκε το World of Ice and Fire έκλαψα γοερά γιατί ήταν ένα ΚΤΗΝΟΣ, γεμάτο ιστορία και μικρά μικρά γραμματάκια...

Αλλά ΝΑ 'ΝΑΙ ΚΑΛΑ οι εκδόσεις Anubis που το μετέφρασαν και για εμάς τα Ελληνόπουλα!

Τρομερή τιμή για τη ποιότητά του, φοβερή δουλειά στη μετάφραση και απόδοση του βιβλίου γενικά στα Ελληνικά, φοβερά και τρομερά σχέδια να το διακοσμούν, απλά το μόνο μείον ήταν τα μικρά λιλιπούτεια γραμματάκια που δε βοηθούσαν τη γκαβομάρα μου...
Αλλά σε γενικές γραμμές ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!!!


Πάρτε μια μικρή γεύση από το εσωτερικό του... 
(στην αγγλική έκδοση, αλλά είναι ΙΔΙΟ και στην Ελληνική)



Η ιστορία είναι καταγεγραμμένη, όπως αναφέρει ένα εισαγωγικό κειμενάκι, από τον maester  Yandel, και αφιερωμένη στον (προς το παρόν) βασιλιά Tommen Baratheon (λέεεμε τώρα...)

Ξεκινούμε από την αρχή όλων, με τα πρώτα πλάσματα (παιδιά του δάσους, άλλοι, πρώτοι άνθρωποι, γίγαντες κλπ.) και συνεχίζουμε με τις αναλύσεις των περιοχών κ.ο.κ.

Οι περιγραφές είναι πέρα για πέρα αναλυτικές, σε σημείο να μαθαίνουμε για το πόσα παιδιά έκανε η γυναίκα του μπατζανάκη του θείου του αδερφού του Karstark από το πέρα Motte, με αναλύσεις γεγονότων που δε μαθαίνουμε ποτέ διαβάζοντας τα κύρια βιβλία της σειράς.



Αναλυτικότερα, ξεκινάμε, όπως προανέφερα, με τα πρώτα πλάσματα που υπήρξαν ποτέ στον κόσμο της σειράς. Πώς και πότε αποίκισαν το Westeros οι πρώτοι άνθρωποι και οι Andals αργότερα.

Συνεχίζουμε με την κυριαρχία των Targaryen, από τη βασιλεία του Aegon έως τον Aerys Β'. Μιλάμε για ένα κομμάτι 90, περίπου, σελίδων όπου αναλύονται όλοι οι βασιλιάδες και τα γεγονότα της εποχής τους, το πως κυβερνούσαν, τί πέτυχαν και τί όχι κλπ. 
Πραγματικά, ένα τεράστιο σκέλος του βιβλίο αφορά αυτό το κομμάτι της ιστορίας, το οποίο είναι άκρως εντυπωσιακό! 
Αυτό που έχω να πω πάντως είναι πως οι Targaryen δεν είχαν καθόλου μεγάλη ποικιλία στα ονόματά τους!!! Μου βγήκε η πίστη να θυμηθώ για ποιόν Aegon μιλούσε κάθε φορά ο φίλτατος Yandel!!! Παπαπα πια...

Μετά, ακολουθεί το τέλος της βασιλείας των Targaryen (δυστυχώς...) και η ιστορία της πτώσης τους, με την εξέγερση του Robert Baratheon (μακάκα της ζούγκλας, κανίβαλε, παρακατιανέ...) και το θάνατο του Rhaegar.
Στην ιστορία αυτή έχω να σημειώσω πως ο καλούλης Yandel δεν έδειξε ΙΧΝΟΣ αντικειμενικότητας και απορώ πως δε γλίστρησε στη λιμνούλα σάλιων του...
Γιατί το λέω αυτό?
Πρώτον, γιατί όταν αναφέρθηκε το ότι ο Rhaegar "έκλεψε" τη Lyanna Stark ο Yandel σημειώνει "...αλλά αυτή η ιστορία είναι τόσο γνωστή, που θα ήταν άσκοπο να την επαναλάβουμε εδώ...".
Αλλά άντε, άντε να το δικαιολογήσω ότι το έγραψαν έτσι λόγω αποφυγής spoiler...
Αυτό που δε συγχωρώ με τίποτα, και είναι αιτία μιας μικρής καταστροφής του εξωφύλλου του βιβλίου μου, μιας και το πέταξα στον αέρα διαβάζοντας το κομμάτι αυτό, είναι η αναφορά στη δολοφονία της Elia Martell και των παιδιών της...
Πιο συγκεκριμένα, αναγράφει ο... καλός μας... πως "χτυπήθηκαν από την κακοτυχία", πως "δεν είναι γνωστό ποιος δολοφόνησε την Elia και το πως βρέθηκαν τα παιδιά της σφαγμένα, μπορεί να το έκανε ο Aerys αλλά μπορεί να το έκανε και η ίδια", όπως επίσης και πως "είναι κρίμα που ο δολοφόνος δεν έχει ακόμη τιμωρηθεί"...


ΒΡΕ Α ΣΤΑ ΔΙΑΑΛΑ!!!


ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ! 

Το έβγαλα ακόμα και στο facebook από τα νεύρα μου!



Για να μην αναφερθώ στο φινάλε του κομματιού αυτού όπου γράφει 
"...αρχή μιας νέας χρυσής εποχής υπό την αιγίδα του Οίκου Baratheon..."


Πφφφ... Αναπνοές και συνεχίζω...

Αφού τελειώνει στο κεφαλόνυχο σλούρπ στους μούφα Baratheon ξεκινά η ανάλυση κάθε βασιλείου από τα 7 του Westeros.
Βλέπουμε τους βασικούς οίκους ένα προς ένα, μαζί με αναφορά στους μικρότερους που ανήκουν στα βασίλεια ξεχωριστά, την ιστορία τους, τους κυριότερους χαρακτήρες, καθώς και extra info για άλλα θέματα όπως π.χ. Night's Watch, wildlings κλπ.

Μόλις απολαύσουμε και αυτό το κομμάτι, μεταφερόμαστε στη περιοχή του Essos, στις ελεύθερες πόλεις κλπ.
Πάλι έχουμε ανάλυση περιοχών, λαών, κατοίκων, ιστορίας και παρατηρούμε πως. ενώ στο Westeros γίνεται της κακομοίρας για την κυριαρχία και το θρόνο, οι λαοί του Essos ζουν κυριολεκτικά σε YOLO mood στην καρακοσμάρα τους!
Μαθαίνουμε ακόμα και για λαούς που δεν έχουμε ακούσει/διαβάσει μέχρι στιγμής (τουλάχιστον εγώ που είμαι ακόμη στο 5ο βιβλίο της σειράς...) και η ιστορία τους είναι τρομερά ενδιαφέρουσα!!!

Στο τέλος έχουμε φοβερά οικογενειακά δέντρα μπας και βγάλουμε άκρη στο ποιος είναι γιος ποιου και το δέντρο των Targaryen είναι απλά...μαγικό!
Ο χαμός του αδερφού με την αδερφή και τη ξαδέρφη και το απόλυτο αιμομικτικό μπλέξιμο!


Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο μεταφέρθηκε αψεγάδιαστα στην Ελληνική έκδοση, και είναι must-have για όλους τους fans του Game of Thrones!

...Αν ήταν μάθημα στο σχολείο, σίγουρα θα είχα 20 πάντως!

Πραγματικά, τελειώνοντάς το χειροκρότησα τον Martin!
Έχει φτιάξει έναν κόσμο τρομερά πολύπλοκο και ταυτόχρονα απίστευτα εντυπωσιακό και έξυπνα στημένο! 
RESPECT!!!


Άντε και με το καλό το επόμενο βιβλίο της σειράς!!! 
(Πόσοι πάτε στοίχημα ότι ούτε φέτος θα βγει?!...Είμαι κακιά ε?...Ε μωρέ, λιγουλάκι! χιχιχι)





Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Anubis.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ελάτε να τα πούμε!!!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.