6/4/15

Review Da Book - "Η τριλογία της Χιονάτης" ("Lumikki Andersson"), Salla Simukka

Η τριλογία της Χιονάτης


"Κόκκινη σαν το αίμα"
"Λευκή σαν το χιόνι"
"Μαύρη σαν τον έβενο"
***
Salla Simukka



For my reviews in english (Goodreads) click the following links




Μυστήριο... Χιόνι... Αίμα... Αγάπη... Οικογένεια... Μυστικά... Έγκλημα...
Μια "σκοτεινή" τριλογία από το Βορρά, που καθηλώνει τον αναγνώστη από τη 1η σελίδα...

Η αγάπη μου για το παραμύθι της Χιονάτης, το οποίο το λατρεύω από πολύ μικρή, και η λατρεία μου για τη Φινλανδία ήταν αυτά που με έκαναν να προσέξω αμέσως τα βιβλία αυτά και να τα κυνηγήσω με μανία!!!

Ας σας πρήξω για λίγο με μερικά βιογραφικά μου στοιχεία...

Είχα τη φοβερή τύχη να ζήσω στη Φινλανδία για 4 μήνες, λόγω σπουδών, και πρόκειται ίσως για τη πιο έντονη συναισθηματικά και εμπειρικά περίοδο της ζωής μου. 

Μια τρελή Ελληνίδα σε μια χώρα του Βορρά, με δύσκολες καιρικές συνθήκες (και είχα πετύχει και τη περίοδο που το φως της ημέρας είναι ελάχιστο), και τελείως διαφορετικούς ανθρώπους. Επιλογή μου ήταν αυτό, όμως. Να ζήσω κάτι τρελό, κάτι που θα μου μείνει ΑΞΕΧΑΣΤΟ!!! 

Και πραγματικά ήταν!!! 
Rovaniemi, Λαπωνία! Τέρμα Θεού, στον αρκτικό κύκλο, παρέα με ταράνδους και τον Άγιο Βασίλη! (Ναι ναι τον είδα! Ζήηηηηλια σας!!!)
Μιλάμε για ένα τόπο γεμάτο ομορφιά! Άγρια ομορφιά και σκληρή. Γεμάτη δάση, λίμνες, πάγο... Μαγεία!!! Οι άνθρωποι φιλόξενοι και ζεστοί, παρά τα όσα λέγονται σε γενικεύσεις μερικών ("κρυόκ*λοι, μουρτζούφληδες" κλπ). 
Μπορώ να πω πως έγινε το 2ο σπίτι μου... Έστω για αυτό το μικρό χρονικό διάστημα. 
Και παραμένει το 2ο σπίτι μου και θα την έχω μέσα στην καρδιά μου όσο ζω!

Τα αφήνω αυτά για ένα άλλο κομμάτι του blog που ίσως κάνω κάποια στιγμή στο μέλλον...

Εκεί που θέλω να σταθώ είναι πως αυτή η χώρα έχει μια πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που σε ανατριχιάζει, μυστηριώδης... Η γλώσσα τους είναι σα ξωτικών, παράξενη και μαγευτική... (δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο Tolkien βασίστηκε και σε αυτή για να γράψει τη γλώσσα των ξωτικών του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών)

Αυτό που νιώθεις όταν ζεις εκεί είναι κάτι που δύσκολα περιγράφεται με λόγια... 
...Είναι το συναίσθημα που βγάζουν τα βιβλία αυτά!

Πολύ ιδιαίτερη και δυναμική γραφή, μικρά βιβλία σε μέγεθος (δυστυχώς) αλλά γεμάτα συναισθήματα! Οι περιγραφές της Simukka είναι φοβερές και σε μεταφέρουν πραγματικά στο τόπο που περιγράφει ενώ ταυτόχρονα "μπαίνεις" για τα καλά στη θέση της ηρωίδας και ζεις το κάθε λεπτό της! Μου αρέσει ιδιαίτερα που υπάρχουν θέματα bullying, ερωτικά, οικογενειακά μυστικά, θρησκεία κλπ στα βιβλία της σειράς, γιατί είναι πολύ καθημερινά και κάνουν την ιστορία πιο ρεαλιστική, ενώ ταυτόχρονα περνούν πολλά μηνύματα στους νέους.


Ας γνωρίσουμε λίγο τη συγγραφέα για αρχή!



Η Salla Simukka γεννήθηκε το 1981 στο Tampere της Φινλανδίας.

Έχει σπουδάσει φιλολογία, Φινλανδική και γενική λογοτεχνία, δημιουργική γραφή κ.α.
Εργάζεται και ως μεταφράστρια αλλά και κριτικός βιβλίων στις εφημερίδες Helsinkin Sanomat & Hämeen Sanomat, ενώ εργάζεται και για το λογοτεχνικό περιοδικό για νέους Lukufiilis.

Από 9 χρονών είχε όνειρο να γίνει συγγραφέας και στα 18 έγραψε το 1ο της βιβλίο.
Έχει γράψει αρκετά μυθιστορήματα και μια συλλογή διηγημάτων για νέους και έχει μεταφράσει πεζογραφία για νέους και ενηλίκους, παιδικά βιβλία και θεατρικά έργα, αλλά η μεγάλη της επιτυχία ήταν αυτή της Τριλογίας της Χιονάτης, που έχει ήδη μεταφραστεί και κυκλοφορεί σε 40 χώρες και αποτελεί ένα νέο παγκόσμιο λογοτεχνικό φαινόμενο.

Έχει λάβει ήδη 2 βραβεία, μέσα στο 2013, το βραβείο Topelius για το καλύτερο φινλανδικό μυθιστόρημα για νέους "Jäljellä" και "Toisaalla", και το Finland Prize ως καλύτερη ανερχόμενη συγγραφέας.

Νέο αίμα, λοιπόν, στη σκανδιναβική λογοτεχνία, και πολλά υποσχόμενο!

Είχα την τύχη να τη συναντήσω και να αποσπάσω την όμορφη υπογραφή της στα 2 πρώτα βιβλία μου, να μιλήσω μαζί της και να ακούσω όσα είχε να μας πει για τη τριλογία, στη συνάντηση που οργάνωσε το Μεταίχμιο μαζί με τα Public, στις 10/12/2014, στο κατάστημά τους στο Σύνταγμα.


Στιγμιότυπα από τη βραδιά...
Τα αντίτυπά μου με τις όμορφες υπογραφές της Simukka!!! 
Και για μια ακόμη φορά ευχαριστώ το Μεταίχμιο, καθώς το 1ο βιβλίο το είχα διαβάσει νωρίτερα από την έκδοσή του, μέσω νίκης σε διαγωνισμό!
Επίσης τράβηξα και ένα μικρό βίντεο στο οποίο ακούμε τη Salla Simukka να διαβάζει απόσπασμα του 1ου βιβλίου στα Φινλανδικά. Απολαύστε!
(ακούγονται και οι τραγικές ντουντουκογκαρίδες και τα επαναστατικά τραγούδια των συνταξιούχων διαδηλωτών της βραδιάς...επικό ξεφτίλισμα...)



Πάμε να δούμε ένα-ένα τα βιβλία της τριλογίας, τα οποία 
κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.


"Κόκκινη σαν το αίμα"

Το πρώτο μέρος της τριλογίας ξεκινά με το να μας συστήσει στην ηρωίδα μας, τη 17χρονη Χιονάτη. Μια κοπέλα χαμηλών τόνων, ήσυχη και κλειστή στον εαυτό της, που άθελά της μπλέκεται σε μια ιστορία γεμάτη αίμα, ναρκωτικά, μαφία και διαφθορά. 
Και όλα αυτά ξεκινούν όταν βρίσκει στο σκοτεινό θάλαμο (εργαστήρι εμφάνισης φωτογραφιών) του σχολείου της, κρεμασμένα ματωμένα λεφτά, που έχουν πλυθεί, να στεγνώνουν.
Έτσι, ξεκινά μια περιπέτεια που βάζει σε κίνδυνο τόσο τη ζωή της ίδιας όσο και των φίλων της, και θα της αποκαλύψει μυστικά που θα της αλλάξουν τη ζωή...
Η ιστορία εξελίσσεται στο Tampere της Φινλανδίας.



Ωραίο βιβλίο για εισαγωγή. Μαθαίνουμε την ιστορία της πρωταγωνίστριας, λίγα πράγματα για το χαρακτήρα της και τη ζωή της, και ξεκινά μια περιπέτεια με αρκετό μυστήριο και αγωνία. Έχουμε πολύ όμορφη περιγραφή της Φινλανδικής ατμόσφαιρας, πράγμα που με ταξίδεψε νοερά στα μέρη εκείνα...





"Λευκή σαν το χιόνι"

Το δεύτερο μέρος της τριλογίας μας μεταφέρει στη Πράγα, όπου η Χιονάτη έχει ταξιδέψει μόνη στη προσπάθειά της να ξεφύγει από τη περιπέτεια που έζησε και να ξεχάσει τα όσα έμαθε για την οικογένειά της.
Αλλά η μοίρα της δεν έχει γραφτό να την αφήσει να χαλαρώσει και εμφανίζεται μια κοπέλα, η Λένκα, η οποία ισχυρίζεται πως είναι...αδερφή της!
Σα να μη της έφταναν οι προηγούμενες σκοτούρες της, έρχεται και αυτό και ταυτόχρονα μπλέκεται σε μια αίρεση, παράξενη και πολύ πολύ επικίνδυνη...
Βρίσκεται σε μια ξένη τελείως χώρα, με μια κοπέλα που λέει πως είναι αδερφή της με αποδείξεις, σκέφτεται τα παλιά, έχει μπλέξει με την αίρεση αυτή και δε ξέρει ποιον να εμπιστευτεί πλέον! 
Δε θα ήθελα να ήμουν στη θέση της, είναι σίγουρο αυτό...



Ένα μεγάλο μπέρδεμα με πολύ αγωνία και ανατροπές, ειδικά προς το τέλος. Δε μου άρεσε το ότι η ιστορία εξελισσόταν στη Πράγα, παρόλο που καταλάβαινα το γιατί, και ήθελα λίγο παραπάνω δράση σε όλο το βιβλίο και όχι μόνο προς το τέλος. Παρ' όλα αυτά ήταν πολύ καλό και ενδιαφέρον! Απλά περισσότερο εστιασμένο στα συναισθήματα της Χιονάτης, νομίζω.







"Μαύρη σαν τον έβενο"

Βρισκόμαστε πίσω στη Φινλανδία όπου η Χιονάτη έχει προχωρήσει πλέον τη ζωή της, μετά την ερωτική απογοήτευση που πέρασε, και έχει στο πλευρό της τον Σάμψα. Ταυτόχρονα παίζει σε μια θεατρική μεταφορά- διασκευή του παραμυθιού της Χιονάτης, έχοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο φυσικά.
Υπάρχει όμως ένας πραγματικός κυνηγός που τη καταδιώκει σαν κρυφός θαυμαστής, στέλνοντάς της μηνύματα συνεχώς, χωρίς να αποκαλύπτει τη ταυτότητά του... 
Αυτή η αρρωστημένη εμμονή του, φέρνει ξανά το φόβο στη ζωή της Χιονάτης και ο κίνδυνος για αυτήν αυξάνεται καθώς ο κρυφός θαυμαστής φαίνεται να ξέρει πολλά για εκείνη... Περισσότερα και από την ίδια...
Ο κίνδυνος είναι πολύ πιο κοντά της από ό,τι φαντάζεται και αυτή τη φορά θα έρθει πολύ κοντά στο τέλος...


Το τελευταίο βιβλίο της τριλογίας που περίμενα τόσο μα τόσο πολύ επιτέλους κυκλοφόρησε!!! Μικρότερο σε μέγεθος από τα άλλα, και μόλις το τελείωσα ήθελα κι άλλοοοοοοοοο!!! Σκοτεινό σα πίσσα... Δε ξέρω πως αλλιώς να το περιγράψω! Από τη πρώτη κιόλας σελίδα ανατρίχιασα... Η συνέχεια ακόμα πιο έντονη και φρικιαστική με σοκαριστικές αποκαλύψεις! Δεν έχω λόγια, πραγματικά έχω μείνει άφωνη με το τελευταίο βιβλίο! 10 στα 5 αστεράκια!!! Τρομερό!





Σαν φινάλε θα σας έλεγα να ακούσετε το τραγούδι "Snow White Queen" των Evanescence...
Είναι το πραγματικό soundtrack της τριλογίας αυτής, για εμένα, και ειδικά του τελευταίου βιβλίου!!! Ελπίζω να τα διαβάσετε και εσείς και να τα απολαύσετε όσο και εγώ!!!



Τα βιβλία κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση Μαρίας Μαρτζούκου.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ελάτε να τα πούμε!!!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.