20/6/18

Review Da Book - "Φωτιά & Στάχτες" (An Ember in the Ashes), Sabaa Tahir





Φωτιά & Στάχτες



An Ember in the Ashes
***
Sabaa Tahir



For my review in english (Goodreads) click HERE






Αχ αυτό το βιβλίο αχ! Τί χαμούλης γίνεται στο εξωτερικό, δε λέγεται! Δεν είχα ΙΔΕΑ για την υπόθεση, πέρα από το ότι είναι δυστοπικό το θέμα του, αλλά μου έφτανε αυτό. Και εγώ κοιμόμουν τον ύπνο του δικαίου στο Ελλάντα και δε πήρα χαμπάρι πως βγήκε μεταφρασμένο... Μέχρι που είδα διαγωνισμό του Ψυχογιού, για το δεύτερο βιβλίο της σειράς, και είπα να πάρω μέρος. 



Θα μου πεις τώρα, "κοριτσάρα μου, εδώ δεν έχεις διαβάσει καν το πρώτο, θες και το δεύτερο;". E NAI! Είπα να δοκιμάσω την τύχη μου και αν το κέρδιζα θα έπαιρνα και το πρώτο! Κάτι σα σημάδι βρε παιδί μου, να ξεστραβωθώ και να το διαβάσω πια!
Και μαντέψτε... Αυτό ακριβώς έγινε!



Είχα ξεχάσει πως είχε γίνει η κλήρωση, δεν είχα δει καν τα mail μου, και τσουπ μια μέρα στην πόρτα μου courier με πακετάκι! Εγκεφαλικούλι...


Και άμεσα ξεκίνησε το διάβασμα.
Από τις πρώτες σελίδες το ερωτεύτηκα!
Κατ' αρχάς έχει χάρτες στην αρχή. Όχι χάρτΗ, χάρτΕΣ! Και όλοι ξέρουμε πως αυτό αποτελεί στοιχείο επικού βιβλίου!
Δεύτερον, πέφτουμε με τα μούτρα στη δράση! ΜΕ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ! Δε σε αφήνει να πάρεις ανάσα, όοοοοοοοοχι, εκεί, θα πήξεις στην αγωνία και τον ιδρώτα βιβλιοσκώληκα!
Τρίτον, η Sabaa Tahir ξέρει να διαχειρίζεται εξίσου καλά και άντρα και γυναίκα χαρακτήρα, χωρίς να έχει πρόβλημα να μεταπηδά από τον έναν στον άλλον από κεφάλαιο σε κεφάλαιο. Και αυτό είναι μεγάλο πλεονέκτημα όταν αποφασίζεις να γράψεις σχεδόν παράλληλη αφήγηση από δύο πρωταγωνιστές!
Τέταρτον, οι περιγραφές της είναι τέλειες! Σε βάζει μέσα στη σκηνή, μέσα στο χώρο όπου διαδραματίζεται σε σημείο να ξεχνάς τους χάρτες και να μη τους χρειάζεσαι για να κατατοπιστείς. 
Και πέμπτον και σημαντικότερο, υπάρχει ρομαντισμός αλλά τόσο-όσο! Δεν έχουμε γλυκανάλατους έρωτες και γουτσουγουτσουνιές. Υπάρχει ωμός έρωτας, όχι με την σαρκική έννοια, αλλά με τη συναισθηματική. Πατά στην πραγματικότητα και, συγγραφικά, το διαχειρίζεται άψογα!


Να σας πω όμως ποιο είναι και το θέμα του.
Στην ιστορία αυτή, ο κόσμος ζει υπό το καθεστώς της Στρατιωτικής Αυτοκρατορίας. Είναι σαν την αρχαία Ρώμη σε συνδυασμό με κάτι σαν κατοχή να το πω; Χούντα να το πω; Πάντως όχι κάτι ευχάριστο. Δεν υπάρχει ουσιαστική ελευθερία. Όσοι δεν υπακούν τους κανόνες θανατώνονται άμεσα και χωρίς οίκτο. Πρέπει να υπάρχει πλήρης υποταγή στον Αυτοκράτορα, αλλιώς η ζωή τους καταστρέφεται, χάνεται, όπως και της οικογένειάς τους...
Κεντρικοί χαρακτήρες είναι η Λάια και ο Ελίας. 
Η Λάια είναι ένα κορίτσι ήρεμο, που ζει αρκετά φτωχικά με τον παππού, τη γιαγιά και τον αδερφό της, ήσυχα και χωρίς να προκαλεί. Μέχρι που μαθαίνει πως ο αδερφός της "πρόδωσε" την Αυτοκρατορία και τον συλλαμβάνουν, αφήνοντας πίσω τους ένα χάος και τη ζωή της Λάια ρημαγμένη...
Μέσα στο σοκ και την απόγνωση, παίρνει την απόφαση να σώσει τον αδερφό της, με όποιο κόστος! Εντάσσεται στην ομάδα των επαναστατών και εισχωρεί στα έγκατα της Αυτοκρατορίας ως κατάσκοπος. Γίνεται σκλάβα της Διοικήτριας της στρατιωτικής ακαδημίας. 
Το τί θα περάσει όσο καιρό βρίσκεται εκεί μέσα... Πόσο πόνο θα δεχτεί... Πόσο θα κινδυνέψει... Πόσο θα αλλάξει... Ανατριχιάζω μόνο και μόνο στη σκέψη όσων διάβασα!
Μέσα στον πόνο και την τυραννία, θα γνωρίσει το δεύτερο πρωταγωνιστή, τον Ελίας. Ο Ελίας είναι ένας άριστος εκπαιδευόμενος στρατιώτης, αν όχι ο καλύτερος όλων, που όμως σιχαίνεται την Αυτοκρατορία και τους νόμους της και το μόνο που επιθυμεί είναι να ελευθερωθεί από τα δεσμά της. Μόλις γνωρίζει τη Λάια η λαχτάρα του για ελευθερία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη και πλέον στόχος του είναι να σώσει και εκείνη.
Μαζί ξεκινούν μια πολύ ριψοκίνδυνη περιπέτεια που θα αλλάξει τη ζωή τους αλλά ίσως και τη ζωή πολλών άλλων...


Πρόκειται για ένα σκληρό και ανελέητο βιβλίο, με δυνατές σκηνές και αγωνία που σε κρατά μαγεμένο στη σελίδες του! Υπάρχει φοβερή εξέλιξη των χαρακτήρων, οι οποίοι είναι πολύ ρεαλιστικά δομημένοι. Μου έφερε στο μυαλό τα συναισθήματα που ένιωθα όταν διάβαζα την τριλογία του "Hunger Games" ("Αγώνες Πείνας", τσεκάρετε τα βιβλία αν δεν τα έχετε διαβάσει, κυκλοφορούν επίσης από τον Ψυχογιό) αλλά όλων των βιβλίων μαζί! Τόσο δυνατό!

Είχαν δίκιο που έκανα χαμό οι αναγνώστες του εξωτερικού τελικά...
Συνεχίζω με το δεύτερο βιβλίο, "Πυρσός στη Νύχτα", και επιστρέφω σύντομα με επιπλέον εντυπώσεις! Μέχρι τότε, ξεκινήστε τη σειρά γρρρήγορα γιατί κάτι πήρε το αυτί μου πως θα έχουμε και κινηματογραφική μεταφορά! Χεχεχεεε...






Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, στα ελληνικά, σε μετάφραση Χρήστου Καψάλη.




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ελάτε να τα πούμε!!!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.