20/6/17

Το φαινόμενο Jo Nesbø - Βρε, μπας και έγινα κι εγώ NesbøManiac?!




Jo Nesbø

Ένα όνομα, άπειρα ταλέντα.


Αυτή τη στιγμή που γράφω το κείμενο αυτό, είμαι σίγουρη που υπάρχουν χιλιάδες NesbøManiacs που κουνάνε το κεφάλι τους και λένε "...άσε μας κουκλίτσα μου!".

Οπότε, για όλους εμάς που ζούμε στην κοσμάρα μας τόσα χρόνια (να μαζευτούμε σε ένα smart να πάμε για καφέ όλοι...) ήρθα να βοηθήσω λίγο για να γνωρίσουμε τον περιβόητο συγγραφέα και το έργο του, μιας και έκανα κι εγώ την αρχή (επιτέλους...!).





Πραγματικά αν γράψετε το όνομα Jo Nesbø στο Google θα εμφανιστούν ΑΠΕΙΡΑ άρθρα, video, συνετεύξεις, βιογραφίες... Οπότε, εγώ τί κάνω εδώ?!
Εγώ εδώ μοιράζομαι, όπως πάντα, την ιστορία μου και το αναγνωστικό ταξίδι μου μαζί σας, μιας και μόλις ξεκίνησα να μπαίνω στις ιστορίες του περιβόητου Harry Hole.


Στην περίπτωση λοιπόν που ζούσατε κάτω από κάποιο βράχο, πάμε να δούμε λίγα πράγματα για τη ζωή και το έργο του Jo Nesbø.





Ο άνθρωπος που μου έχει κολλήσει και τον αποκαλώ "Γιο Νέσμπο" λέγεται, σωστά, Γιού Νέσμπε και μας τον χάρισε η πανέμορφη Νορβηγία το Μάρτιο του 1960.
Σπούδασε και πήρε πτυχίο στον κλάδο της οικονομίας και των επιχειρήσεων, όπου και δούλεψε για ένα χρονικό διάστημα. Επίσης εργάστηκε ως δημοσιογράφος και πωλητής μέχρι που ξεκίνησε την καριέρα του ως συγγραφέας.
Έχει τρομερό ταλέντο στη μουσική, καθώς παίζει κιθάρα, γράφει τραγούδια αλλά και τραγουδάει, όντας μέλος στο Νορβηγικό group Di Derre. (πατήστε στο youtube να τους ακούσετε...είναι φοβεροί!)
Έχει μια κορούλα και ζει μόνιμα στο Oslo. Ο ίδιος κοντεύει τα 60 (να 'ναι καλά ο άνθρωπος να τα χιλιάσει!) αλλά παραμένει 20άρης σε ψυχή...και σε εμφάνιση!





Ε? Ε? Ε?




Ανάμεσα στα hobby του συμπεριλαμβάνονται η ορειβασία αλλά και το ποδόσφαιρο, στο οποίο σκόπευε να συμμετέχει επαγγελματικά, μέχρι που ένας τραυματισμός στο γόνατο του έκοψε τα φτερά...
Βγάζοντας φτερά όμως για το Sydney της Αυστραλίας, σε προσπάθειά του να χαλαρώσει από τη πίεση της καθημερινότητας, ξεκίνησε να γράφει στο laptop του μια ιστορία που σκαρφίστηκε στο αεροπλάνο. Νωρίτερα ωστόσο του είχε γίνει πρόταση από εκδοτικό οίκο να γράψει μια ιστορία βασισμένη στο group του. Συνέχισε τη συγγραφή όσο ήταν στην Αυστραλία και επιστρέφοντας είχε ήδη ολοκληρωμένο το βιβλίο! 
Έχοντας πλέον καθαρό μυαλό, σκέφτηκε τη ζωή του και αποφάσισε να δηλώσει παραίτηση από τη δουλειά στην οποία βρισκόταν εκείνο τον καιρό, πίσω στη Νορβηγία. Έστειλε το βιβλίο σε εκδοτικό οίκο με το ψευδώνυμο Kim Erik Lokker, και μετά από λίγο καιρό έλαβε ένα τηλεφώνημα που τον ενημέρωνε πως το βιβλίο θα εκδοθεί. Το ψευδώνυμο το υιοθέτησε καθώς πίστευε πως θα ήταν "άσχημο" από rock star να γίνει συγγραφέας. Σύντομα όμως άλλαξε γνώμη. Ευτυχώς. 


Και κάπως έτσι γεννήθηκε η πρώτη ιστορία του Harry Hole, η οποία εκδόθηκε επίσημα το 1997, με τίτλο "Flaggermusmannen"...





Θα ήθελα να είμαι από μια μεριά να σας βλέπω/ακούω να προσπαθείτε να το διαβάσετε!
Μην κάνετε τον κόπο, ο τίτλος στα αγγλικά είναι "The Bat".
Ή αλλιώς στα ελληνικά "Η Νυχτερίδα".


Από τότε έχουν εκδοθεί άλλα 10 βιβλία με πρωταγωνιστή τον Harry Hole αλλά και μπόλικα ακόμα, τα οποία έχουν πουλήσει πάνω από 30.000.000 αντίτυπα στον κόσμο και έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 40 γλώσσες! Το πόσα βραβεία έχει αποσπάσει ας μη το πιάσουμε ως θέμα... Είναι πολλά! Και σίγουρα του αξίζουν!


Περισσότερα για τη ζωή του μπορείτε να δείτε και στο official site του ίδιου, πατώντας το παρακάτω link.


Σε γενικές γραμμές, καλό θα ήταν να δείτε/διαβάσετε/ακούσετε συνεντεύξεις του ιδίου, για να πάρετε μια γεύση για το τί μαγκάκι τρελό μιλάμε! 
Είναι απολαυστικότατος, πραγματικά!


Ποιός είναι τώρα ο Harry Hole...
Ο Harry είναι αστυνομικός στο εγκληματολογικό τμήμα του Oslo της Νορβηγίας.
Εμφανισιακά είναι ψηλός, με αθλητικό σωματότυπο αλλά λεπτός, γαλανομάτης και ξανθούλης με λευκό δέρμα (κλασσικός Σκανδιναβός δηλαδή) και γενικά γοητευτικός.
...Προσωπικά από τη περιγραφή, μου θυμίζει τον ίδιο τον Nesbø...
Τέλος πάντων, το τυπάκι αυτό είναι πανέξυπνο και με ιδιαίτερο χαρακτήρα που τον κάνει πάντα να ξεχωρίζει.
Έχει όμως δύο αδυναμίες... Το κάπνισμα και το αλκοόλ. Το κάπνισμα ασταμάτητο, το αλκοόλ προσπαθεί να το έχει περιορισμένο γιατί επηρεάζει τη δουλειά του...προφανώς!
20 χρονών περίπου έχασε τη μητέρα του από καρκίνο, και με τον πατέρα του δεν είχε ποτέ ιδιαίτερες επαφές...
Έχει μια μικρότερη αδερφή, με σύνδρομο Down, την οποία υπερλατρεύει.
Παντρεμένος δεν είναι, αλλά τον λες άνετα λάτρη του ωραίου φύλου, έχοντας μπόλικες..."σχέσεις"...με γυναίκες κατά τη διάρκεια των ιστοριών του.
Φίλους έχει λίγους και καλούς, και μπορεί να κάνει εύκολα και εχθρούς αλλά πάντα μα πάντα τον έχουν όλοι σε εκτίμηση, μιας και είναι φοβερός στη δουλειά του!
Στην πρώτη του ιστορία είναι κοντά στα 30, ηλικιακά, και τον παρακολουθούμε καθώς εξελίσσεται μέσα από τα βιβλία...


Τα πανέμορφα νέα είναι πως σύντομα θα έχουμε και την κινηματογραφική μεταφορά ενός από των βιβλίων με πρωταγωνιστή τον Harry Hole.
Συγκεκριμένα, το 7ο βιβλίο της σειράς, με τίτλο "Ο Χιονάνθρωπος".
Η ταινία θα σκηνοθετηθεί από τον Tomas Alfredson και το σενάριο υπογράφουν οι Matthew Michael Carnahan και Hossein Amini.

Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2016 και τον Οκτώβριο του 2017 (Ε-Ε-ΕΡΧΕΤΑΙ!) θα μπορούμε να την απολαύσουμε στη μεγάλη οθόνη!

Τον ομορφούλη πρωταγωνιστή θα τον κάνει ο υπερτεράστιος, τρισμέγιστος, λατρεμένος κούκλος, ο Michael Fassbender!



Ορίστε και φωτό από τα γυρίσματα, για να μη λέτε!...



Πώς ξεκίνησα εγώ να μπαίνω στον κόσμο του πολυτάλαντου αυτού Νορβηγού συγγραφέα...
Μπήκα λίγο ανάποδα μπορώ να πω...
Για κάποιο λόγο είχα το τελευταίο, τότε, βιβλίο του στα ελληνικά, την "Αστυνομία", το οποίο το OCD μου δε με άφηνε να το διαβάσω, καθώς ήθελα να ξεκινήσω τις ιστορίες από την αρχή... (Αν και ρωτώντας έναν NesbøManiac θα σας πει πως δεν έχει καμία ιδιαίτερη σημασία η σειρά με την οποία θα διαβάσει κάποιος τα βιβλία, μιας και οι ιστορίες είναι αυτοτελείς.)
Έτσι, πάντα το άφηνα πίσω, καθώς είχα άλλα τόσα βιβλία που με περίμεναν. Παράλληλα έβλεπα συνεχώς άρθρα και συνεντεύξεις του συγγραφέα και τον θαύμαζα ήδη! Μάλιστα, την ημέρα που είχε έρθει στην Ελλάδα, σε αυτό το καταπληκτικό event που οργάνωσε το Μεταίχμιο (το οποίο φυσικά έχει αναλάβει την έκδοση των βιβλίων του στα ελληνικά, σε πακετάκια και σε pocket), έκλαψα γοερά, καθώς δούλευα και δε μπορούσα να πάω! Next time... Ελπίζω...
Πέρασε ο καιρός, και τα χρόνια, και το Μεταίχμιο για να γιορτάσει τα 20 χρόνια από την έκδοση του 1ου βιβλίου του, έβγαλε στην αγορά τη "Νυχτερίδα" σε μια πανέμορφη hardcover edition, υπογεγραμμένη από τον Nesbø, και με αφιέρωση στο ελληνικό κοινό, με λίγα αντίτυπα. 
Φυσικά δεν άντεξα... Το είδα ως σημάδι "...ξεκίνα μαρή ρουφιάνα να διαβάζεις Nesbø! Ξουφτίλα έχεις γίνει!". Και έτσι το έβαλα στη βιβλιοθήκη μου!




Με άφησε με πολύ καλές εντυπώσεις, αλλά είχα και τα θεματάκια μου...
Είναι το 1ο βιβλίο της σειράς, και πάντα (μα πάντα...) αυτό το κάνει λίιιγο κατώτερο των επόμενων. Αυτό συμβαίνει, συνήθως, γιατί αποτελεί τη βάση. Μας συστήνει τους χαρακτήρες, τον κόσμο που τους περιβάλλει, τη γενική υπόθεση κλπ. Οπότε "χάνει" αυτόματα το κατιτίς του...

Αυτό δε σημαίνει όμως πως ήταν άσχημο βιβλίο!!! Σε καμία περίπτωση!
Ήταν κάτι το ξεχωριστό, μια ιδιαίτερη εμπειρία. 
Και, στην τελική, κατάφερε το σκοπό του... 
Να με κάνει να θέλω να διαβάσω την επόμενη περιπέτεια του Harry!




Συστήνω ανεπιφύλακτα να μπείτε και εσείς στον κόσμο του Jo Nesbø ΑΜΕΣΑ!!!







Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ελάτε να τα πούμε!!!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.