6/11/18

Review Da Book - "S", J.J. Abrams, Doug Dorst

S


***
J.J. Abrams
Doug Dorst



For my review in english (Goodreads) click HERE


Πάμε μερικά χρόνια πίσω...
Τότε που ανακάλυπτα σιγά σιγά τον κόσμο του booktube...
Τότε που είχα ένα τετράδιο και σημείωνα κάθε βιβλίο που έβλεπα για να το διαβάσω, μέχρι που η λίστα έγινε ΤΕΡΑΣΤΙΑ!
Και μέσα σε αυτή τη λίστα, ίσως και πρώτο, ήταν το βιβλίο αυτό.
S.



Ένα βιβλίο μέσα σε ένα άλλο βιβλίο. 
Ιστορία μέσα στην ιστορία.
Project του J.J. Abrams (σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός - Star Wars: The Force Awakens, Fringe, Lost) και του Doug Dorst.
Πρόκειται για το έργο του V.M. Straka  (μη υπαρκτού 
συγγραφέα), με τίτλο Ship of Theseus, το οποίο ανταλλάσσουν κρυφά δυο άτομα, ο Eric και η Jen, σημειώνοντας πάνω στις σελίδες του και ενσωματώνοντας έγγραφα κλπ μέσα σε αυτό. Όλο αυτό γίνεται γιατί προσπαθούν να ανακαλύψουν το μυστήριο πίσω από τη ζωή και το θάνατο του συγγραφέα, καθώς και τα κρυφά μηνύματα του βιβλίου και τις θεωρίες συνωμοσίας γύρω από αυτό.

Το Ship of Theseus, αρχικά, μιλά για τον S που έχει αμνησία, και προσπαθεί να ξετυλίξει σιγά σιγά το κουβάρι της ζωής του και να ανακαλύψει τον εαυτό του. Στην πορεία του θα γνωρίσει μια γυναίκα που θα ερωτευτεί, θα γίνει μέλος ενός απόκοσμου πληρώματος, θα χρειαστεί να περάσει από δοκιμασίες επικίνδυνες. Μέσα από όλη αυτή την περιπέτεια, αρχίζει να συνειδητοποιεί πως είναι κομμάτι ενός μεγαλύτερου σκοπού, που με τη βοήθειά του ίσως να ανατρέψει πολλά. Ξαναβγαίνει στα ανοιχτά με ένα καράβι δίχως όνομα, φτιαγμένο με κομμάτια άλλων πλοίων. Όπως εκείνος... Δίχως παρελθόν, δίχως όνομα, χτίζει νέες αναμνήσεις και νέα ζωή. Είναι όμως ο ίδιος με πριν;... 
Εκεί κολλάει και ο τίτλος. Το "παράδοξο του Θησέα", όπως είναι και η μετάφραση, είναι ένα φιλοσοφικό ερώτημα αιώνων. 

"Αν σε ένα αντικείμενο αντικατασταθούν όλα του τα μέρη το αντικείμενο παραμένει το ίδιο;" 

Και εδώ περνάμε στο επόμενο κομμάτι του βιβλίου...
Όπως είπα παραπάνω, υπάρχει ένα μυστήριο γύρω από αυτό. Τι ακριβώς συνέβη στον Straka; Ποιος ήταν πραγματικά ο S και για ποιον λόγο κρατούσε μυστική την ταυτότητά του; Υπάρχουν κρυφά μηνύματα μέσα στις λέξεις και στις υποσημειώσεις του μεταφραστή; Τι γίνεται με τις φήμες περί δολοφονιών; Ποιος είναι ποιος και τι κρύβεται πίσω από αυτή την ιστορία;
Όλα αυτά τα ερωτήματα τα ψαχουλεύει ο Eric, ένας πρώην πτυχιούχος λογοτεχνίας που έχει αφιερώσει πολύ χρόνο στην έρευνα αυτή από μικρός. Κάποια στιγμή ξεχνά το βιβλίο στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου, όπου το βρίσκει η Jen, που δεν έχει αποφοιτήσει ακόμη από το ίδιο τμήμα. Έτσι ξεκινούν να γράφουν τις απόψεις τους, γράφοντας στις σελίδες του βιβλίου, ανταλλάζοντάς το μέρα με τη μέρα.




Εκτός από τις σημειώσεις υπάρχουν και αντικείμενα μέσα στο βιβλίο. Καρτ ποστάλ, γράμματα, χάρτες σχεδιασμένοι πάνω σε ΚΑΝΟΝΙΚΗ χαρτοπετσέτα και πολλά πολλά άλλα. Όλα μέρος της έρευνας αλλά και της σχέσης που βλέπουμε να αναπτύσσεται σταδιακά μεταξύ του Eric και της Jen. 
Η έρευνά τους θα τους ενώσει, θα τους χωρίσει, θα ταξιδέψουν, θα γνωρίσουν καλύτερα τους εαυτούς τους, αλλά και θα κινδυνέψει θανάσιμα η ζωή τους...

Θα μου πείτε πως σας φαίνεται περίπλοκο όλο αυτό. Ένα βιβλίο με τόσο νόημα και καπάκια σημειώσεις και τζουτζουμπρούτζου μέσα... ΚΑΙ στα αγγλικά κιόλας! Ώωωχου, άσε μας βρε Δήμητρα!
Δε θα σας πω ψέματα. Ναι, είναι ένα βιβλίο που θέλει αφοσίωση. Θέλει υπομονή και χρόνο. ΑΛΛΑ είναι βιβλίο που ΤΑ ΑΞΙΖΕΙ όλα αυτά!!! Δεν είναι απλά μια ιστορία. Είναι ΕΜΠΕΙΡΙΑ. Ζεις ένα ρόλο που υπάρχει μέσα στο βιβλίο. Οι χαρακτήρες σε αναφέρουν ως αναγνώστη. Ξέρουν ότι υπάρχεις εκεί έξω και τους "παρακολουθείς" και αυτομάτως η εμπειρία γίνεται ακόμα πιο δυνατή!!!

Απλά θέλει τον τρόπο του. 
Μπορείτε να το διαβάζετε ανά σελίδα. Κείμενο βιβλίου, σημειώσεις, αντικείμενο αν υπάρχει.
Μπορείτε να διαβάσετε όλο το βιβλίο και μετά τα σχόλια όλα ανά σελίδα κλπ.
Ή μπορείτε να το πάτε κομμάτι-κομμάτι χρονολογικά.
Χρονολογικά αναφέρομαι ως προς τα σχόλια. Υπάρχει σειρά. Συγκεκριμένα πάει ως εξής:
1. JEN - ERIC
2. 
JEN - ERIC
3. 
JEN - ERIC
4. 
JEN - ERIC
Αυτό θα ισχύει όπως κι αν αποφασίσετε να το διαβάσετε. Και καλό θα ήταν να ακολουθήσετε τη χρονολογική σειρά γιατί έτσι μόνο φαίνεται η εξέλιξη στη σχέση τους και στην έρευνα. 
Τα όποια τζιρμπιλίκια υπάρχουν ανάμεσα στις σελίδες τα διαβάζετε όταν αναφέρονται στα σχόλια, είναι ξεκάθαρα.

Εγώ διάβασα το βιβλίο αρχικά ολόκληρο, χωρίς σχόλια, να δω την ιστορία. Συγκεκριμένα σε μορφή audiobook για να μην μου αποσπούν την προσοχή οι σημειώσεις και όλα αυτά.
Μετά ξεκίνησα να διαβάζω με τη σειρά τα σχόλια κλπ.
Κοινώς, ξεφύλλισα το βιβλίο τρεις φορές τη μια μετά την άλλη...
Στην τρίτη φορά φορά κουράστηκα με το φτου κι απ' την αρχή και διάβασα τα 3 και 4 σχόλια με τη σειρά αλλά όσα έγραφε η κάθε σελίδα. Δηλαδή, αν σε μια σελίδα είναι μοβ-κόκκινο και μαύρο-μαύρο θα τα διαβάσω όλα αλλά με τη σειρά αυτή. Και ήταν ΠΟΛΥ καλύτερο και πιο ξεκούραστο, γιατί πολλές φορές υπήρχαν σχόλια στα προηγούμενα σχόλια και έπρεπε πάλι να τα διαβάζω... 

Οπότε, για να καταλήξουμε. Τη βιβλιάρα αυτή τη διαβάζετε ως εξής:
1. Όλο το βιβλίο Ship of Theseus μόνο του
2. Σχόλια ανά σελίδα, με χρονολογική σειρά που ανέφερα πιο πάνω, μαζί με τυχόν μπλικιμπλίκια (Μπαμπινιώτη σημείωνε τις νέες λέξεις στο λεξικό σου ε!)



Όσοι διαβάζετε αγγλικά βιβλία σας το προτείνω με χίλια!!! Είναι κάτι τρομερά διαφορετικό από τα συνηθισμένα, με μια δομή απίστευτη που ναι μεν φαίνεται δύσκολη αλλά δεν είναι. 
Χαίρομαι που τα τελευταία χρόνια τα βιβλία έχουν γίνει πιο διαδραστικά κατά κάποιον τρόπο. Σημαντική αλλαγή, ειδικά στην τώρα εποχή που όλα γυρνούν γύρω από ένα κινητό ή υπολογιστή. Είναι σίγουρα κάτι που θα κάνει πολύ κόσμο να διαβάσει παραπάνω και η λογοτεχνία ανεβαίνει ταχύτατα επίπεδα.
Τολμήστε το!!!





Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Mulholland Books.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ελάτε να τα πούμε!!!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.