30/3/16

Review Da Book - "Πανδαιμόνιο", Κώστας Ακρίβος
Πανδαιμόνιο


***
Κώστας Ακρίβος


Πριν αρχίσω να μιλάω για το βιβλίο έχω να εξομολογηθώ κάτι...
Δε διαβάζω πολλά βιβλία Ελλήνων συγγραφέων...Ειλικρινά, κοιτάζω τη βιβλιοθήκη μου και τα βιβλία Ελλήνων μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού!
Αυτό δε συμβαίνει γιατί δε μου αρέσουν, απλά για κάποιο λόγο με ελκύουν περισσότερο οι ξένοι συγγραφείς. Ίσως απλά είμαι ΠΟΛΥ επιλεκτική με τους Έλληνες συγγραφείς.
Κακώς... Το γνωρίζω... Πολύ κακώς... Θα διορθωθώ... Κάνω βήματα... Σιγάαα σιγάαα...Μια ματιά φίλης μου στο βιβλίο αυτό, σε μια εξόρμησή μας σε βιβλιοπωλείο, καθώς και μια "πρόταση" διαβάσματός του από φίλο στο Goodreads, με ώθησε να πιάσω ένα αντίγραφό του στο χέρι και να διαβάσω τη περίληψη.

Δε χρειάστηκε τίποτε άλλο.
Η περίληψη του βιβλίου ήταν ΥΠΕΡαρκετή να με κάνει να το αγοράσω αμέσως και να το ξεκινήσω!

Δολοφονία στο Άγιο Όρος... Δολοφονία ΓΥΝΑΙΚΑΣ στο Άγιο Όρος...
Ξεκινά η ιστορία με την αναφορά του αστυνόμου που έχει αναλάβει την υπόθεση και συνεχίζει με περιγραφές των μοναχών με όσα γνωρίζουν γύρω από την ιστορία, αλλά για πολύ λίγο. 
Μπαίνουμε μέσω της διήγησης στην κανονική ιστορία της κοπέλας που βρέθηκε δολοφονημένη σε κελί μοναχού της μονής Σταυρονικήτα. 
Πρόκειται για μια κοπέλα που παλεύει  για κάθε μέρα, ψαρεύει για να ζήσει, αθώα, γλυκιά και...φυσιολογικότατη, η Δόμνα από τη Θάσο, που βρέθηκε στα νερά του Αγίου Όρους κατά λάθος...
Για τους μοναχούς όμως αυτή η γυναίκα είναι ο σατανάς ο ίδιος!
Έτσι και για το μοναχό Νήφωνα.
Νεαρός, με τραγικό παρελθόν, προσπαθεί να "σώσει" τον εαυτό και την ψυχή του αφιερώνοντας και τα δύο στο Θεό.
Η μοίρα όμως έχει άλλα σκοπό...
Γνωρίζει τυχαία τη Δόμνα και σιγά σιγά η ζωή του ανατρέπεται για δεύτερη φορά...
Πού θα οδηγήσει αυτό? Ούτε ο ίδιος δε μπορεί να φανταστεί, ούτε ο αναγνώστης!
Προφητείες, θαύματα, αγάπη, αμαρτία...

.........

Πραγματικά, η ιστορία ξεκινά και ως αναγνώστης νιώθεις πως γνωρίζεις τη τροπή της.
Όμως. σε κάθε κεφάλαιο. αυτό αλλάζει.
Υπάρχει τρομερή ανατροπή γεγονότων που δε σε αφήνει να σταματήσεις να διαβάζεις!
Πολλοί χαρακτήρες με διαφορετικές απόψεις για τη θρησκεία, πράγμα που κάνει την ιστορία πολύ ρεαλιστική και ενδιαφέρουσα.
Χαρακτήρες με παρελθόν τραγικό και μη, "αμαρτωλό", φυσιολογικοί καθημερινοί άνθρωποι κοινώς... Μου άρεσε πάντως ότι υπήρχε και το στοιχείο της ομοφυλοφιλίας σε κάποια στιγμή της ιστορίας.
Υπάρχουν κεφάλαια γραμμένα με εντελώς διαφορετικό τρόπο, π.χ. sms, email κλπ που προσθέτουν "κερασάκια" στη τούρτα, με χιούμορ και ρεαλισμό, που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Το τελευταίο κεφάλαιο-επίλογος, ειδικά, ήταν απίστευτα πρωτότυπο!

Η γραφή του Κ. Ακρίβου είναι ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ!!!
Κυλά ακούραστα, "νεράκι" που λέμε.
Ο λόγος του είναι άριστα δομημένος, ποιοτικός και εκφραστικός.
Σε μαγνητίζει, ειδικά σε σκηνές με τρομερή δράση, και χάνεσαι σα να βλέπεις ταινία!!!
(...ειλικρινά σκέφτομαι το βιβλίο αυτό σε μεταφορά στον κινηματογράφο και τη Λουκά στα κανάλια να φρικάρει και κλαίω από τα γέλια!)

Ο συγγραφέας επίσης έχει κάνει απίστευτη έρευνα γύρω από τη ζωή του Αγίου Όρους, τα έθιμα και την καθημερινότητά τους, πράγμα που προσθέτει και γνώσεις στον αναγνώστη, πέρα από την ευχαρίστηση της ανάγνωσης.
Επειδή ο πατέρας μου κάθε χρόνο πηγαίνει για λίγες ημέρες στο Άγιο Όρος, γνωρίζω από διηγήσεις του κάποια πράγματα για το τρόπο ζωής τους εκεί, και καθώς διάβαζα σκεφτόμουν "ααα αυτό, ναι, μου το είχε πει! ααα ναι εκεί είχε πάει! ααα ναι η τραπεζαρία τους, τα κελιά, οι σκήτες!". Τρομερό!
Βέβαια, μιλώντας με τον ίδιο για το θέμα "γυνής" τον είδα δυσαρεστημένο. Ήμουν αρκετά εκνευρισμένη καθώς διάβαζα για το πόσο μεγάλη "αμαρτία" θεωρείται η γυναίκα, ον του διαβόλου και όλες αυτές τις...μη σχολιάσω...και εκείνος επέμενε πως δεν είναι τόσο τραγικές οι απόψεις των μοναχών του Όρους. Δε το πιστεύω αλλά τέλος πάντων...

Ως προς αυτό το θέμα τώρα, της θρησκείας.
Αυτό είναι ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ κεφάλαιο συζήτησης καθώς όλοι έχουμε διαφορετικές απόψεις, και, όπως είπα πριν, στο βιβλίο αυτό καταγράφονται πολλές διαφορετικές απόψεις χαρακτήρων, πράγμα απόλυτα ικανοποιητικό.

Έχουμε τους "κολλημένους" μοναχούς, όπως π.χ. το γέροντα Γεδεών, με τις παλαιές αρχές σφηνωμένες στο μυαλό του και το μέγα όνειρο να μεγαλουργήσει η ορθοδοξία και να έρθει η Κωνσταντινούπολη ξανά στα χέρια των Ελλήνων.

Ακόμη, έχουμε μοναχούς πιο απελευθερωμένους που προσπαθούν όμως να διώξουν τους δαίμονες και τις αμαρτίες που θεωρούσαν φυσιολογικά κομμάτια της ζωής, όπως ο Νήφωνας και ένας νέος μοναχός, ο Αρσένιος, και μοναχούς με φοβερά έντονο θρησκευτικό συναίσθημα, μέχρι υπερβολής.

Επίσης έχουμε τους εξωτερικούς, guest stars χαρακτήρες, όπως ταξιτζήδες, γιατροί κλπ του "αμαρτωλού κόσμου".

Και, τέλος, έχουμε και τη γυναίκα της υπόθεσης, τη Δόμνα, που είναι η πηγή του κακού...κατά τους μοναχούς....Η γυναίκα... Χμμμ...

Η γυναίκα που πρέπει να κάθεται ξεχωριστά από τους άντρες στην εκκλησία, να μη μπαίνει στο ιερό, να μη μεταλαμβάνει ή να φιλά τις εικόνες όταν είναι αδιάθετη, να μη φορά παντελόνι στην εκκλησία, να μη μη μη μη μη...

Ε-Λ-Ε-Ο-Σ!!!
Έχω βαρεθεί όλο αυτό το παραμύθι τόσα χρόνια που το ζω!

ΟΚ για το Άγιο Όρος, το δέχομαι, τόπος αφιερωμένος στην Παναγία. Δεκτό και σεβαστό!
...Που να αναφέρω εγκυκλοπαιδικά πως στην αρχαία Ελλάδα η περιοχή αυτή ήταν αφιερωμένη στη θεά Άρτεμις, με πολλούς ναούς, και άβατο για τους άντρες, παρακαλώ! Και τους ναούς αυτούς τους κατέστρεψαν χριστιανοί για αυτονόητους λόγους!
Και πάλι, δεκτό το άβατο για τις γυναίκες εκεί... Αλλά όλα τα άλλα δε τα δέχομαι!
Είμαστε εκείνες που υποφέρουμε τη γέννα και ταυτόχρονα ζούμε το θαύμα της νέας ζωής.
Πώς είναι δυνατόν να θεωρούμαστε το πιο αμαρτωλό ον στον κόσμο?
Ειδικά στην ιστορία αυτή όπου η γυναίκα σώζει και σώνεται, δείχνει αγάπη και σεβασμό...

ΑΓΑΠΗ! Πώς είναι δυνατόν η αγάπη να θεωρείται αμαρτία? Ναι, έχει και σαρκική απόλαυση... Hellooo, δε γίνονται αλλιώς τα παιδιά, δε τα φέρνει ο πελαργός, τα λάχανα και τα τριανταφυλλάκια...


Τέλος πάντων, δε θα επεκταθώ γιατί θα πάει αλλού το θέμα και η κατάληξη δε θα είναι όμορφη...Ξεφύγαμε λίγο, αλλά επανέρχομαι...
Το βιβλίο, με λίγα λόγια για να κλείσουμε, είναι διαμάντι!
Είναι ένα thriller που εξελίσσεται στην Ελλάδα, στον αγιότερο τόπο της, με χαρακτήρες ποικιλόμορφους, μια ιστορία με ανατροπάρες και μοναδική, ξεχωριστή γραφή!
Το συνιστώ σε όλους! Όλους μα όλους!
Πραγματικά ίσως το καλύτερο βιβλίο που έχω διαβάσει μέχρι στιγμής αυτό το χρόνο!
Ευχαριστώ όσους μου το πρότειναν και στο συνιστώ ανεπιφύλακτα!Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε κανονική και pocket έκδοση.Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ελάτε να τα πούμε!!!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.