28/3/15

Review Da Book - "Κόκκινη Ανατολή" ("Red Rising"), Pierce Brown


 Κόκκινη Ανατολή


  Red Rising
***
Pierce BrownFor my review in english (Goodreads) click HERE
Hunger Games + Game of Thrones + Uglies = Red Rising 
Νομίζω πως αυτό τα λέει όλα...

Πριν πω το οτιδήποτε θέλω να πω ένα υπερτεράστιο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στις εκδόσεις Μεταίχμιο  , για το βιβλίο αυτό, καθώς ήμουν η 1η τυχερή νικήτρια στο διαγωνισμό τους! Και είμαι πολύ πολύ πολύ χαρούμενη για αυτό, γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία να διαβάσω νωρίτερα αυτό το απίστευτο βιβλίο!!! Θα πω παρακάτω γιατί ήταν απίστευτο, υπομονή!

Θα ξεκινήσω από την αρχή του. Και όταν λέω αρχή, εννοώ την έκδοσή του...
Και πριν από αυτό... Το συγγραφέα!

Λοιπόν, κορίτσια, αν έχετε αγόρια απομακρύνετέ τα από την οθόνη και σβήστε το ιστορικό αναζήτησης που θα ακολουθήσει μετά από αυτό... Οι υπόλοιποι παρακολουθήστε...
Και συνεχίζω...

Αυτό το νέο, όμορφο παλικάρι, λοιπόν, γύρω στα 22 του χρόνια, ξεκίνησε την καριέρα του ως συγγραφέας...............ανεπιτυχώς!
Με ήδη 6 μυθιστορήματα στο ενεργητικό του, και γύρω στις 130 επιστολές απόρριψης από εκδότες, δε τα παράτησε, και... περπατώντας ένα κρύο ξημέρωμα του ήρθε η βασική ιδέα για το "Red Rising" (Κόκκινη Ανατολή)
Αυτό έμελλε να είναι και η αρχή της επιτυχούς, πλέον, καριέρας του ως συγγραφέας, που τόσο πολύ ήθελε να αποκτήσει!
Έπειτα από αρκετή δουλίτσα κατάφερε να τελειώσει το βιβλίο, το οποίο είναι το 1ο της τριλογίας, και οι κόποι του ανταμείφτηκαν, έχοντας ήδη αποσπάσει το βραβείο "Goodreads Choice 2014, Best Debut Author", #20 στη λίστα "The New York Times Best Seller", και μεταφορά του βιβλίου στον κινηματογράφο, μιας και η Universal Pictures έχει ήδη αγοράσει τα δικαιώματα για τη ταινία.


  Η, αντικειμενικά, ωραία του εμφάνιση έχει αποσπάσει πολλά σχόλια και για να ακριβολογούμε, κάπως έτσι ξεκίνησε και η προώθηση της δουλειάς του, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν αξίζει!!! Και πιστέψτε με... πραγματικά αξίζει τη προσοχή σας!

Έτσι, έφτασε 26 χρονών, με το 2ο βιβλίο της τριλογίας, "Golden Son", να έχει ήδη κυκλοφορήσει σε Αμερική και Αγγλία (και σε εμάς τον Οκτώβριο του 2015  αρχές του 2016!!!) και το 3ο, "Morning Star", να ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2016 στην Αμερική. 

Αφήνουμε έναν αναστεναγμό και προχωράμε στα του βιβλίου...

Μέλλον... Έχουν περάσει 700 χρόνια από τότε που η Γη έχει φτάσει σε άσχημη κατάσταση και οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να δημιουργούν αποικίες σε άλλους πλανήτες στο διάστημα...

Η ιστορία μας εξελίσσεται στον πλανήτη Άρη.

Στο δυστοπικό κόσμο αυτό, όπως πάντα κυριαρχούν οι λίγοι και υποφέρουν πολλοί...

Εδώ υπάρχει μια ιεραρχία αρκετά ενδιαφέρουσα, όμως, που καλό θα ήταν να τη δουν όσοι σκοπεύουν να διαβάσουν το βιβλίο, γιατί παρόλο που αναλύεται κατά τη διάρκεια αυτού, θα είναι πιο εύκολο να κατανοήσετε την ιστορία.Αυτή η πυραμίδα, δείχνει την ιεραρχία των τάξεων.

Στην κορυφή έχουμε τους άρχοντες όλων, τους Χρυσούς.
Ακολουθούν άλλες ομάδες με άλλα χρώματα, όπου ο καθένας έχει κάποια αρμοδιότητα, και μπορείτε να τις δείτε αναλυτικά ΕΔΩ
Η κάθε κάστα ανθρώπων έχει διαφορετικό χρώμα ματιών για να ξεχωρίζουν, ανάλογα πού ανήκουν, και διάφορες σωματικές και διανοητικές ιδιότητες οι οποίες αναλογούν στην ιδιότητά τους. 
Φυσικά οι Χρυσοί είναι αυτοί που υπερτερούν σε ΟΛΑ... 

Ο κεντρικός μας χαρακτήρας, ο Ντάροου, ανήκει στη τελευταία βαθμίδα, τους Κόκκινους, οι οποίοι έχουν αναλάβει τις εξορύξεις στο εσωτερικό του Άρη. Μια δουλειά φοβερά επικίνδυνη, με απίστευτα δύσκολες συνθήκες εργασίας, όπου οι εργάτες ρισκάρουν, κυριολεκτικά, τις ζωές και τη σωματική ακεραιότητά τους κάθε λεπτό, για το καλό του πλανήτη και των μελλοντικών γενεών.
Αυτή η άθλια δουλειά γίνεται με σκοπό να αλλάξει το κλίμα του Άρη και να είναι πλήρως κατοικήσιμος πλανήτης για όλους τους ανθρώπους, όπως ήταν και η Γη.
Οι Κόκκινοι, με λίγα λόγια, είναι η τελευταία ελπίδα της ανθρωπότητας...
Έτσι νομίζουν τουλάχιστον.................

Εγώ ξεκίνησα το βιβλίο χωρίς να έχω διαβάσει καμία περίληψη.
Ωστόσο στις περιλήψεις του βιβλίου στο Goodreads και στο Μεταίχμιο γίνεται η αποκάλυψη της υπόθεσης που εμένα με βρήκε εντελώς απροετοίμαστη καθώς το διάβαζα και με έφερε σε φάση γουρλωμένου ματιού-διάπλατα ανοιχτού στόματος-&-περίεργων κραυγών και επιφωνημάτων...

...Οπότε θα σας το πω μιας και δεν πρόκειται για spoiler...

Ο Άρης είναι εδώ και πολλά χρόνια ιδανικός για κατοίκιση και ήδη υπάρχουν άνθρωποι που κατοικούν και διοικούν σε αυτόν... Μαντέψτε ποιοι...
ΤΑΤΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΝ!!!!!!

Και ο μικρός μας Ντάροου, σα να μη του έφταναν όλες οι προηγούμενες σκοτούρες του, μόλις συνειδητοποιεί το τί συμβαίνει γίνεται έξω φρενών! Και σιγά σιγά, αρχίζει μιας μορφής προσωπικής (και όχι μόνο) "επανάστασης", για την οποία θα χρειαστεί να θυσιάσει πολλά, ακόμα και να ζήσει εμπειρίες που δε μπορούσε να φανταστεί ότι θα ζούσε... Θα γίνει ένας άλλος άνθρωπος που όμως δε ξεχνά από που προήλθε... Δε θα είναι εύκολο, καθόλου!
Πόνος, θλίψη, αγωνία, πείνα, δύναμη, έρωτας, θάνατος, αναγέννηση...
Δε θα αναφέρω τίποτε άλλο σχετικά με την υπόθεση γιατί ήδη είπα πολλά, σχετικά, και θεωρώ λίιιγο λάθος το ότι αποκαλύπτουν το παραπάνω γεγονός στη περίληψη του βιβλίου, αλλά τί να κάνουμε... Πάντως, έχετε να πείτε πολλά "ΤΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ?!" γεμάτα σοκ, κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης... 

Αρένες και αγώνες επιβίωσης που θυμίζουν Hunger Games.
Χαρακτήρες δυνατοί και δυναμικοί που κυνηγούν την εξουσία και θυμίζουν Game of Thrones...
Ένας κόσμος "ιδανικά" φτιαγμένος που θυμίζει Uglies...

Αυτός ο συνδυασμός δυστοπικών ιστοριών ήταν αυτό που κάνει τόσο ξεχωριστό το βιβλίο αυτό! Ο λόγος που με κάνει να τρελαίνομαι που πρέπει να περιμένω μέχρι τον Οκτώβρη για το επόμενο και μέχρι το 2016 για το τέλος! 

Ένα βιβλίο, η αρχή μιας τριλογίας που θα γράψει ιστορία και θα μείνει αξέχαστη σε πολλούς! Πολλά υποσχόμενο και γραμμένο από ένα νέο άνθρωπο γεμάτο φαντασία και δυναμική γραφή! Παρόλο που έχει στοιχεία από άλλα βιβλία παραμένει μοναδικό στο είδος του και καταφέρνει να ξεχωρίσει, δημιουργώντας ένα νέο κόσμο που θα μας συναρπάσει!

Ομολογώ, βέβαια, πως στην αρχή ο ιδιαίτερος τρόπος γραφής του Brown με έκανε να νιώσω λίγο περίεργα, αλλά η εξέλιξη της ιστορίας σε γραπώνει κυριολεκτικά και δε σε αφήνει να σταματήσεις το διάβασμα, τόσο που γίνεσαι ένα με αυτό! 

Υπάρχουν στιγμές που "κολλάς" και δυσκολεύεσαι στην ανάγνωση, γιατί ο συγγραφέας έχει χρησιμοποιήσει λέξεις που έχει δημιουργήσει εκείνος και στη μετάφραση φαίνονται κάπως...κάπως. Αλλά καλύτερη δουλειά με τη μετάφραση δε νομίζω να μπορούσε να γίνει μιας και ήταν απαιτητικό βιβλίο, κατά την άποψή μου, και μπράβο στη Τιτίνα Σπερελάκη που το ανέλαβε! 
Αλλά ίσως θα ήταν καλύτερο να υπάρχει ένα κομμάτι στο τέλος του βιβλίου με τις λέξεις που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας στα αγγλικά και στα ελληνικά με επεξήγηση. Θα βοηθούσε πολύ, αλλά και χωρίς αυτό είναι ΟΚ.

Τέλος, δε σας κρύβω πως πολλές φορές θα πεταχτείτε από το σοκ μερικών γεγονότων και ανατροπών, όπως επίσης και θα κλάψετε και θα τσαντιστείτε και θα γελάσετε με τις έξυπνες ατάκες... Και επίσης υπάρχουν σκηνές βίας που είναι έντονες και ο συγγραφέας πολλές φορές τις περιγράφει λεπτομερώς, πράγμα που μπορεί μερικούς να τους ξενίσει αλλά προσωπικά το θεωρώ μαγικό, γιατί έτσι ο αναγνώστης είναι σα να βρίσκεται ΜΕΣΑ στην ιστορία.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, στα ελληνικά, σε μετάφραση Τιτίνας Σπερελάκη.4 σχόλια :

 1. καλησπέρα
  συμφωνώ απόλυτα με ότι έχεις πει
  Ισχύει όντως ότι θα βγει μεταφρασμένο το Golden Son τον οκτώβριο και αν ναι από που το έμαθες?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα!
   Σε ευχαριστώ για την επίσκεψη στο Blog μου και για το ενδιαφέρον!!!
   Ναι ναι, ισχύει, το γράφει στο εσωτερικό του εξωφύλλου του βιβλίου...δε πιστεύω πως μας κοροϊδεύουν από το Μεταίχμιο! :P
   Άλλωστε μέχρι τώρα δείχνει πολύ πετυχημένη η τριλογία στο εξωτερικό και στην Ελλάδα με το 1ο βιβλίο, οπότε δε βλέπω το λόγο να μην εκδοθεί το 2ο!
   Υπομονή μέχρι τότε μόνο!!!

   Διαγραφή
  2. μόλις το είδα μου είχε διαφύγει
   έχω την εντύπωση ότι έχει δώσει ήδη τα δικαιώματα για ταινία με σεναριαγράφο τον Pierce Brown

   Διαγραφή
  3. Βέβαια! Το αναφέρω και εγώ στο άρθρο.
   Τα δικαιώματα για τη ταινία έχουν ήδη δοθεί, από το Φεβρουάριο του '14, στη Universal Pictures, με σεναριογράφο τον ίδιο το Brown και σκηνοθέτη το Marc Forster.
   Για την εξέλιξη δεν έχω μάθει κάτι. Αν έχουν ξεκινήσει γυρίσματα ή ό,τι άλλο σχετικό...
   Ελπίζω να βγει κάτι καλό πάντως! Θέλει γερό budget για να μη βγει πρόχειρο...

   Διαγραφή

Ελάτε να τα πούμε!!!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.