4/3/15

Review Da Book - "Αγώνες Πείνας", η τριλογία ("The Hunger Games Trilogy"), Suzanne Collins



The Hunger Games Trilogy


Αγώνες Πείνας, η τριλογία
***
Suzanne Collins



For my reviews in english (Goodreads) click the following links




Ένταση, αγωνία, πόνος, θλίψη, έρωτας, φιλία...
Πληθώρα συναισθημάτων σε μια τριλογία που καθηλώνει!



Hunger Games λοιπόν... Ή αλλιώς, Αγώνες Πείνας.
Μια πολυσυζητημένη τριλογία, της οποίας το πρώτο βιβλίο εκδόθηκε (στα αγγλικά) το 2008, και από τότε έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα τεράστιο κοινό φανατικών οπαδών, και συνεχίζει ακόμα και σήμερα, που περιμένουμε τη πρεμιέρα της τελευταίας ταινίας, "Mockingjay pt.2", βασισμένη στο τρίτο βιβλίο.



Προσωπικά θέλω να ομολογήσω μια "αμαρτία" μου.
Όταν κάτι κάνει πολύ "θόρυβο" και συζητιέται αρκετά, είμαι από τα άτομα που κρατούν απόσταση από αυτό. Δε ξέρω για ποιο λόγο, πραγματικά, αλλά το κάνω. Και το έχω μετανιώσει άπειρες φορές, με αυτή τη περίπτωση να είναι η πιο έντονη.



Όταν βγήκε η 1η ταινία (μεταφορά του 1ου βιβλίου, αντίστοιχα) όλοι την είδαν και εντυπωσιάστηκαν και έγινε ο κακός χαμός. Εγώ παραδέχομαι πως τότε δεν είχα την παραμικρή ιδέα για το τί ήταν οι "Αγώνες Πείνας". Γελούσα μάλιστα με τον τίτλο...

Είδα όμως τη 1η ταινία και δε μου άρεσε. Έτσι δε προχώρησα καν στις υπόλοιπες 2 που ακολούθησαν και για τα βιβλία ούτε λόγος!!! 

Μέχρι που ένας φίλος μου, τον οποίο εμπιστεύομαι πλήρως στις επιλογές των βιβλίων που κάνει και μου προτείνει, με τρέλανε να διαβάσω τα βιβλία! Πρήξιμο στο πρήξιμο είπα:

"ΟΚ, θα τους δώσω μια ευκαιρία επειδή ΕΣΥ επιμένεις..."
Και αυτό ήταν... Και πάλι είχε δίκιο!


Αρκετά με την εισαγωγή, λοιπόν. Ας μπούμε στο ψητό!
Δε θέλω να πω πολλά σχετικά με το κάθε βιβλίο ξεχωριστά, γιατί φοβάμαι μη spoilάρω όσους δε τα έχουν διαβάσει.


Η ιστορία έχει ως εξής...
Τα γεγονότα εξελίσσονται στο μέλλον, σε ένα δυστοπικό περιβάλλον.
Βρισκόμαστε στη Βόρεια Αμερική, η οποία έχει διαχωριστεί ύστερα από κάποια γεγονότα, και έχει δημιουργηθεί σε αυτή ένα κράτος που ονομάζεται Panem, το οποίο αποτελείται από 13 περιοχές (Districts) και τη πρωτεύουσα, Capitol. 
Η Capitol είναι η περιοχή με τους πλούσιους κατοίκους και όλους εκείνους που ελέγχουν το κράτος. 
Οι περιοχές από τα 13 Districts αποτελούνται (σχεδόν όλες, γιατί αυτές που είναι δίπλα στην Capitol είναι ευνοούμενες) από φτωχές οικογένειες και ανθρώπους που δουλεύουν προς όφελος της πρωτεύουσας. Κάθε District έχει αναλάβει και κάτι, π.χ. το 11 έχει αναλάβει τις καλλιέργειες, το 12 τις εξορύξεις, το 4 την αλιεία κλπ.
Μια εξέγερση που είχε συμβεί σε παλιότερα χρόνια, ενάντια στην Capitol, είχε ως αποτέλεσμα το District 13 να καταστραφεί και πλέον να έχει σβηστεί, κατά μία έννοια, από το χάρτη. 
Από τότε η Capitol ξεκίνησε τους Αγώνες Πείνας (Huger Games), ως "τιμωρία" για αυτή την εξέγερση και ανάδειξη της δύναμής της. Αυτοί οι αγώνες γίνονταν κάθε χρόνο και είχαν ως εξής. Από κάθε περιοχή επιλέγονταν, ύστερα από κλήρωση, 2 άτομα 12-18 ετών (ένα αγόρι, ένα κορίτσι) και στέλνονταν σε μια αρένα μάχης, μετά από εκπαίδευση και προετοιμασία. Στην αρένα αυτή σκοπός ήταν να επιβιώσουν και ταυτόχρονα να παλέψουν μεταξύ τους μέχρι θανάτου, έτσι ώστε να μείνει μόνο ένας επιζών. 



Έτσι, λοιπόν, σε μια κλήρωση της περιοχής 12, επιλέγεται ένα αγόρι, ο Πίτα, και ένα κορίτσι, η Πριμ. Η Πριμ, όμως, είναι η μικρή αδερφή της Κάτνις, η οποία όταν βλέπει την αδελφή της να την καλούν να συμμετάσχει στους αγώνες, προσφέρεται η ίδια στη θέση της.

Έτσι γνωρίζουμε τους δύο κύριους πρωταγωνιστές της τριλογίας. 

Τον Πίτα, ένα γλυκό αλλά και δυνατό έφηβο, γιο φούρναρη, και τη δυναμική και μοναχική Κάτνις που δε φαντάζεται πόσο θα αλλάξει η ζωή της αλλά και η ζωή όλων των υπολοίπων ανθρώπων, εξαιτίας της...


Στο πρώτο βιβλίο λίγο πολύ περιγράφονται όλα αυτά. Η ιστορία και η ζωή των πρωταγωνιστών μέχρι που καλούνται στην αρένα. Εκεί τα πράγματα αλλάζουν, αγριεύουν, και μπαίνουμε σε ένα σκηνικό γεμάτο ένταση, αγωνία, φόβο και έντονα συναισθήματα.


Στο δεύτερο βιβλίο βλέπουμε το σκληρό πρόσωπο της Capitol, που μια απόφασή της θα αλλάξει τα πάντα και ξεκινήσει μια 2η επανάσταση η οποία εξελίσσεται στο τρίτο και τελευταίο βιβλίο. 


Οι χαρακτήρες είναι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους και υπάρχει τεράστια εξέλιξη των προσωπικοτήτων τους μέσα από τις καταστάσεις που καλούν να αντιμετωπίσουν.

Οι εναλλαγές στη πλοκή είναι απίστευτες και σε αφήνουν συνεχώς με το στόμα ανοιχτό! 

Το γράψιμο της Collins είναι συγκλονιστικό! Σε καθηλώνει, δε σε αφήνει να σταματήσεις το διάβασμα και οι ανατριχιαστικές περιγραφές της σε βάζουν μέσα στον κάθε χαρακτήρα και σε κάνουν σχεδόν να βιώνεις κάθε τους συναίσθημα.


Αν δεν έχετε διαβάσει ακόμη τη τριλογία, σταματήστε ό.τι μα ό,τι άλλο διαβάζετε αυτή τη στιγμή και ξεκινήστε τη! 
Είναι ένας κόσμος που δυστυχώς φαντάζει τόσο οικείος και κοντινός για το μέλλον του κόσμου, ενώ ταυτόχρονα γεμίζει τον αναγνώστη με δύναμη, καθώς βιώνει μια προσωπική κάθαρση.



Hunger Games - Αγώνες Πείνας 



Catching Fire - Φωτιά 


Mockingjay - Κοτσυφόκισσα 



Τα βιβλία κυκλοφορούν μεταφρασμένα στα ελληνικά, από τις εκδόσεις Platypus Ψυχογιός, σε μετάφραση Πηνελόπης Τριάδα.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ελάτε να τα πούμε!!!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.