15/2/15

Review Da Book - "Το Τσίρκο της Νύχτας" ("The Night Circus"), Erin Morgenstern

The Night Circus


Το τσίρκο της Νύχτας
***
Erin MorgensternFor my review in english (Goodreads) click HEREΜαγεία, ρομαντισμός, μυστήριο...
Ένα μοναδικό, διαφορετικό βιβλίο που θα μαγέψει κάθε αναγνώστη!


Σε τσίρκο πήγα μια φορά στη ζωή μου, όταν ήμουν σχετικά μικρούλα...

Δε μπορώ να πω ότι μου άρεσε, γιατί μόλις είδα τα ζώα, που συμμετείχαν, μέσα στα κλουβιά  σχεδόν άρχισα να κλαίω... Δεν είμαι καμιά υπερβολικά φανατισμένη φιλόζωη, αλλά αυτό το βρίσκω απάνθρωπο... Έτσι δε ξαναπήγα ποτέ μου.
Ωστόσο, οι παραστάσεις με τους ακροβάτες, τους ταχυδακτυλουργούς κλπ, ήταν κάτι που με μάγεψε! Η όλη ατμόσφαιρα του τσίρκου, οι σκηνές, οι συμμετέχοντες, τα φώτα, ήταν κάτι ξεχωριστό και πρωτόγνωρο για εμένα...

Πρόσφατα τελείωσε και η νέα σεζόν της τηλεοπτικής σειράς American Horror Story: Freakshow, που μπορώ να πω πως ήταν η αγαπημένη μου, μέχρι στιγμής, και η ιδέα αυτού του βιβλίου άρχισε να με προκαλεί, παρόλο που το μόνο κοινό στοιχείο τους ήταν το τσίρκο.

Φλέρταρα αρκετά μαζί του όποτε πήγαινε σε κάποιο βιβλιοπωλείο, καθώς είχα ακούσει πολλά για αυτό αλλά λίγα ταυτόχρονα. 


Ήξερα ότι ήταν μια ιστορία γεμάτη μαγεία και για ένα τσίρκο που λειτουργεί τη νύχτα. Τέλος.

Έτσι κάποια στιγμή δεν άντεξα και υπέκυψα στη γοητεία του!

Κατ' αρχάς... Το βιβλίο είναι ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ εξωτερικά και εσωτερικά. Πολύ ιδιαίτερο εξώφυλλο, στις σελίδες μέσα διακοσμημένες οι κεφαλίδες, και γενικά όλο το βιβλίο είναι ένα στολίδι! 

(Παρόλο που το πήρα σε απλή έκδοση στα ελληνικά και όχι στα αγγλικά με σκληρό εξώφυλλο, που αν το δείτε θα λιποθυμήσετε!)

Δε θα μπω σε λεπτομέρειες για την ιστορία, για να σας αφήσω να μπείτε στον κόσμο του χωρίς να ξέρετε πολλά-πολλά...

Πρόκειται, λοιπόν, για ένα τσίρκο που λειτουργεί αποκλειστικά τη νύχτα, μεταφέρεται μόνο του και οι παραστάσεις του αποτελούνται, όχι από εκπαιδευμένα και ταλαιπωρημένα ζώα, αλλά μόνο από ανθρώπους με συγκλονιστικές ικανότητες και σκηνές που θα σας μεταφέρουν σε άλλους κόσμους... Πολλές φορές κυριολεκτικά!

Υπάρχουν πολλοί χαρακτήρες, ο καθένας διαφορετικός και με άλλες ικανότητες αλλά και άλλοι, απλοί άνθρωποι, που μπλέκονται στην ιστορία.
Το στοιχείο της μαγείας είναι αυτό που επικρατεί. Ωστόσο υπάρχει και μια ιστορία αγάπης που εξελίσσεται και παίζει αρκετό ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων... 

Η ατμόσφαιρα είναι πολύ μυστηριώδης και σαγηνευτική. 

Η ιστορία όσο προχωρά σου προκαλεί πληθώρα συναισθημάτων. 
Δακρύζεις, γελάς, ερωτεύεσαι, θυμώνεις, σοκάρεσαι... 

Το γράψιμο της E. Morgenstern είναι ποιητικό, παραμυθένιο.

Παρ' όλα αυτά, επειδή η ιστορία έχει βάθος και οι χαρακτήρες είναι αρκετοί και πολύπλοκοι, είναι λίγο δύσκολο στην αρχή να ακολουθήσεις τα γεγονότα και, προσωπικά, μου πήρε αρκετό χρόνο να τελειώσω το βιβλίο γι' αυτό το λόγο.

Αυτό που το έκανε απόλυτα ξεχωριστό, πέρα από το γράψιμο και την υπόθεση, ήταν το ότι σε κάποια κεφάλαια ο αναγνώστης είναι πρωταγωνιστής. Ναι, ναι καλά διαβάσατε...
Σε αυτά τα κεφάλαια η συγγραφέας γράφει σε δεύτερο πρόσωπο, και περιγράφει στον αναγνώστη τί βλέπει και τί κάνει σα να είναι μέρος της ιστορίας. 

Σε γενικές γραμμές, το βιβλίο αυτό αξίζει μέχρι και την τελευταία του σελίδα!

Δεν είναι ένα απλό βιβλίο, είναι ΕΜΠΕΙΡΙΑ!
Ναι μεν έχει τις δυσκολίες του στο διάβασμά του αλλά η ιστορία του είναι τόσο όμορφη που δε θα δώσετε σημασία σε αυτό. 
Διαβάστε το για να χαλαρώσετε, δώστε του χρόνο και αφεθείτε στη μαγεία του...Το βιβλίο κυκλοφορεί μεταφρασμένο στα ελληνικά, από τις εκδόσεις Platypus, σε μετάφραση Χριστόδουλου ΛιθαρήΔεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ελάτε να τα πούμε!!!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.